100 cims: Cornador
Puig Cornador
’308 cims de la FEEC’: nº 165
’100 cims de l’ICC’: no
Betetistes dels Pirineus: 167
Alçada: 1.229 m
Data ascensió: 21 agost 2022
Ciclable: fins 1.172
Puigdon
’308 cims de la FEEC’: nº no
’100 cims de l’ICC’: no
Betetistes dels Pirineus: 1076
Altitud: 1.207 m
Data ascensió: 21 agost 2022
Pedalable: si
L’objectiu del track gps, ruta gps, tuta btt és pujar al Puig Cornador, un cim de 1.229 m, número 165 de la FECC al sud de la comarca del Ripollès amb el punt de sortida a Les Lloses (900 m; 212 hab.).Les Lloses està al sud de la comarca del Ripollès i és el municipi més extens de la comarca amb una població molt disseminada. Sortim del nucli de Matamala (municipi Les Lloses) a la C-26, que uneix Ripoll i Berga, a una zona d’aparcament. L’església de Santa Maria de Matamala és esmentada des del 888, si bé fou reedificada en època romànica, al segle XII, i molt modificada després els segles XVII i XVIII; edificada a dalt d’un turonet, impressiona el primer dia que la veus. Agafem una pista de ciment al començament, deixem cal Sastre a l’esquerra, coronem un turonet amb un dipòsit d’aigua i baixem a Viladonja i la seva magnífica alzina coronada probablement centenària (una alzina a sota de la qual es feien els tractes relacionats amb el repartiment de l’aigua, contractes de bestiar, campanyes de bosc, etc.; a l’estiu algunes fan d’amorriador -repòs i refresc- per als ramats en el moment de més insolació). Baixem fins a la pista de ciment que seguim a l’esquerra, el Solà i arribem a la riera de Merlès que seguirem cara avall, creuarem la C-26, passarem el refugi Molí de la Farga i anirem a l’esquerra pel camí a Danyans (ens apropem recte a una zona de bany i tornem). Anem pujant per pista asfaltada, passem una la cruïlla de Mas Dayans amb una escultura i seguim per asfalt fins a la masia Baumala (font a la dreta). La pista passa a ser de terra per anar fent fins al Mas de Serrallonga de Dalt (enrunat el mas, rehabilitat el paller), esquerra i novament esquerra per una pista que s’enfila de valent i quan més s’enfila més pedres té. Arribem a les antenes al costat del Puigdon (cap panoràmica), reculem i enfilem el corriol carener que ens porta al Puig Cornador (1.229 m) després de passar pel Collet de les Bruixes.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Matamala Viladonja riera Merles Cornador.gpx”]L’objectiu del track gps, ruta gps, tuta btt és pujar al Puig Cornador, un cim de 1.229 m, número 165 de la FECC al sud de la comarca del Ripollès amb el punt de sortida a Les Lloses (900 m; 212 hab.). Les Lloses està al sud de la comarca del Ripollès i és el municipi més extens de la comarca amb una població molt disseminada. L’únic nucli agrupat és la colònia de la Farga de Bebié. Sortim al km 10 de la carretera que uneix Berga i Ripoll en direcció al Pla de Capdevila (963) i enfilarem una pista que pot tenir trams embarrats superant diferents masos fins a arribar a la pista asfaltada de la riera de Merlès a on girem a l’esquerra, cara avall. Passem per sobre del Refugi del Molí de la Farga ( o de Puigcercós) i de seguida bifurcació a l’esquerra (792 m) pel Camí de Danyans (ens apropem recte a una zona de bany i tornem). Anem pujant per pista asfaltada, passem una la cruïlla de Mas Dayans amb una escultura i seguim per asfalt fins a la masia Baumala (font a la dreta). La pista passa a ser de terra per anar fent fins al Mas de Serrallonga de Dalt (enrunat el mas, rehabilitat el paller), esquerra i novament esquerra per una pista que s’enfila de valent i quan més s’enfila més pedres té. Arribem a les antenes al costat del Puigdon (cap panoràmica), reculem i enfilem el corriol carener que ens porta al Puig Cornador (1.229 m) després de passar pel Collet de les Bruixes. Aquí gaudim de bona panoràmica sobre el Lluçanès i l’ermita de Santa Margarida (El dia que vam anar la senyera estava menjada pel vent). Seguim corriol incòmode fins al Coll Tallat (1.139 m) i per pista anem baixant, cruïlla a la petita ermita de sant Bernabé i per pista en mal estat fins al Pla de Capdevila.
Alternatives: Punts de sortida alternatius són l’Ajuntament de Les Lloses i el restaurant Dachs.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Ruta 18 Les Lloses Riera Merles Serrallonga Puig CORNADOR trialera.gpx”]El Puigdon està situat al límit nord del terme municipal, en la carena de Puig Cornador, Santa Margarida de Vinyoles i Sant Pere de Serrallonga, anomenada serra de Sovelles. Amb els seus 1207 metres, constitueix el punt més elevat de la regió del Lluçanès ja que, junt amb els Munts, és l’única serra que supera els 1000 metres en tota la regió. El Puigdon té també la peculiaritat de ser el punt més septentrional del Lluçanès, és a dir, el seu límit nord. Aquest fet és observable des de gran part del Lluçanès, ja que al mirar cap al nord, la primera carena important que hi apareix és la serra de Sovelles en la que es troba el Puigdon.
Geològicament, la formació de la serra de Sovelles és diferent al de la resta del Lluçanès ja que es pot considerar que si bé en temps remots la major part del Lluçanès formava part d’un mar interior; la part septentrional, en la que es troba Alpens, formava part del Prepirineu. Un altre fet geològic interessant són els afloraments rocosos que es troben en tota l’àrea propera al Puigdon. Es tracta de formacions tipus “Rocadepena”, encara que no tan espectaculars, que es troben repartides en tota la serra. Tenen la peculiaritat d’estar totes orientades d’est a oest, la mateixa orientació que segueix la carena.
Des del cim del Puigdon no es gaudeix de vistes especialment destacables, ja que no compta amb cap promontori o punt elevat per sobre del bosc i no es troba exactament a la carena que es veu des del sud, si no que està una mica més al nord. Per tant, per gaudir de vistes excel·lents s’ha de seguir la carena més enllà del Puigdon, en el punt on aquesta passa just per sobre la masia de Soler. Des de diversos punts d’aquesta part de la carena, propera a Puig Cornador, es pot divisar grans extensions de terres al sud ja que per lluny que es miri en direcció sud no es troben cadenes muntanyoses de superior altura.
Pel que fa a la vegetació, el Puigdon i el seu entorn compten amb un clima més proper al prepirinenc que al de la depressió central. Això permet que en una part de la carena del Puigdon trobem diversos camps de pastura en un paisatge muntanyenc. La major part de la zona, però, està formada per un bosc de pi roig amb sotabosc de boix, tot i que en bona part del bosc, el boix s’ha substituït per grans acumulacions de romagueres, fet que denota una mala gestió del pasturatge a la zona.