100 cims btt: Agulles
Les Agulles i el Montcau, des de Gelida
Les Agulles
’100 cims de la FEEC’: nº 167
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 25
Alçada: 653 m
Data ascensió: 21 gener 2012
Ciclable: si
Montcau
’308 cims de la FEEC’: no catalogat
’100 cims de la ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 1014
Alçada: 575 m
Data ascensió: 21 gener 2012
Ciclable: si
Es tracta d’una sortida curta per pujar al Les Agulles (radar meteorològic de l’Ordal i cim de la llista dels 100 cims de la FEEC) i el Montcau que el tenim al costat. El Puig d’Agulles és el punt culminant de la Serra de l’Ordal. El track comença a l’estació de la RENFE de Gelida, pugem al poble i prenem cap a la Font Freda. A l’arribar a la carena prenem a la dreta, veient el nostre primer objectiu. Passem el coll de Portell (569 m) i pugem a Les Agulles (655 m). Veiem el proper tram de la nostre ruta. Tornem pel mateix camí al coll i prenem cap al collet del Montcau (575 m) i el Montcau (643 m). Trams pedregosos del collet del Portell al Montcau. Baixem per la carena i abans del Maset prenem una pista pel llit d’un rierol que ens porta a la carretera de Sant Sadurní a Gelida, molt a prop del poble.
Punt de sortida i arribada: Gelida. Distancia: 20 km
Altura màxima: 655 m. Altura mínima: 80 m. Desnivell acumulat: 750 m
Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Del Collet del Portell al Montcau
Observacions: Millor d’ octubre a maig. Circular. Trams pedregosos del Collet del Portell al Montcau. Les Radials, Gelida – Sitges i Gelida – Manresa tenen el mateix punt de sortida. A la carena del Coll de Portell coincidim amb la Radial, Barcelona – Sant Sadurní, per Cobera i el Coll de Portell.
Comarca: Alt Penedès, Baix Llobregat
Al cim hi ha un vèrtex geodèsic (referència 282125001) i una cabana de guaita de prevenció d’incendis. S’hi va estrenar el 1996 el radar meteorològic de l’aleshores Instituto Nacional de Meteorologia, actualment l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). La mala col·laboració de l’AEMET i el Servei meteorològic de Catalunya va necessitar d’un segon radar al puig Bernat, molt a prop del primer. Hi ha un projecte de reforestació d’una part del puig en el marc del projecte «Arba-Sistema Litoral» per tal de recuperar el bosc autòcton.