Andorra – Barcelona
Altre gran transversal des del cor dels Pirineus fins el mar, en aquest cas des d’Andorra fins a Barcelona. La proposta té l’avantatge de que és fàcilment adaptable a altres finals. L’etapa que travessa el Cadí pel Pas dels Gossolans és exclusiva per amants del btt- treking amb bicis poc carregades.
Si no tens ningú que et porti a Andorra el que pots fer és agafar un autobús de la companya Alsina- Graells amb origen a l’Estació del Nord de Barcelona. Es obligatori treure la roda de davant i cobrir la bici amb una bossa de viatge barata (Decathlon, per exemple). Les bosses dels ‘xinos’ es trenquen i per tant no sap greu llençar-les tal com i arribem a Andorra. Si pots, és convenient baixar el seient i desmuntar els pedals. Has de preparar la bici per no rompre l’equipatge dels altres viatgers. Pensa que la bici és un enrenou pel conductor i facilita la seva feina. Es obligatori treure la roda de davant i cobrir la bici amb una bossa de viatge barata (Decathlon, per exemple). Les bosses dels ‘xinos’ es trenquen i per tant no sap greu llençar-les tal com i arribem a Andorra. Si pots, és convenient baixar el seient i desmuntar els pedals. Has de preparar la bici per no rompre l’equipatge dels altres viatgers. Pensa que la bici és un enrenou pel conductor i facilita la seva feina. Cal respectar les seves normes. Podem considerar a l’Alsina Graells com una companya ‘friendly’ amb les bicis, molt útil per pujar a Andorra i a la Vall d’Aran i poblacions intermitges, un mitjà d’accés als Pirineus pels betetistes.
En funció de com segmentis les etapes, pots dormir a Sant Julià i començar a pedalar a bona hora del matí o arribar amb el primer autobús i fer la llarga pujada de carretera de la Rabassa en taxi.
Aquesta transversal es pot dividir en dos grans segments, les tres primeres etapes (uns 125 km) clarament estiuencs, d’alta muntanya i la resta, de Berga a Barcelona, en els que és millor evitar les altes temperatures. L’Alsina Graells una vegada més ens pot ajudar a transportar les bicicletes.
Estacions del recorregut
Sant Julià de Lòria
La Rabassa
Arànser
Martinet
Refugi Prat Aguilò (Refugi Cesar Torres)
Berga
Manresa
Olesa de Montserrat
Barcelona
Segmentació recomanada
1. Sant Julià de Lòria – Martinet. 52 km, 1.800 m desnivell
2. Martinet – Refugi Prat d’Aguilò. 16 km, 1.100 m desnivell
3. Refugi Prat d’Aguilò – Berga, per l’Estany i Vilaforniu. 54 km, 1.400 m desnivell
4. Berga – Manresa. 66 km, 800 m desnivell
5. Manresa – Olesa de Montserrat. 31 km, 500 m desnivell
6a. Olesa de Montserrat – Barcelona, pel riu Llobregat, 44 km, 204 m desnivell
6b. Olesa de Montserrat – Barcelona, pel GR-6. 43 km, 920 m
1. Sant Julià de Lòria – Martinet
Sortirem de Sant Julià per la carretera de la Rabassa; l’únic problema que té es passar dels 900 m de Sant Julià als ‘dos mil i pico’ de l’estació d’equí en 18 km. Si ja coneixes la pujada, pots agafar un taxi per alleugerar el viatge (i la butxaca, je). Quan vam fer el track estaven fent obres a l’estació de la Rabassa i pot-ser has de variar una mica el camí però no té pèrdua, fins trobar la pista bona que va a la frontera, a la Collada de Pimes (2.140 m) i a la Collada Sarsot (2.140 m). Anem baixant i ens intentem mantenir al marge de contrabandistes de tabac, guardia civil i les seves roderes. Al travessar el riu Bescaran arribem a una pista que remuntem cap el Coll de Midòs (deixem el refugi a baix a la dreta), el coll de la Font d’Aristot i, finalment, el Refugi de Cap de Rec ( des de la Collada Sarsot coincidim amb la transpirinenca Axial). El que fem és tirar avall cap a Arànser (1.465 km), Músser i Martinet (1.000 m), buscant alternatives a la pista asfaltada i a la carretera.
2. Martinet – Prat d’Aguilò
Aquesta etapa no té més que superar els mil metres de desnivell de pujada fins el refugi (2.000 m). Els trams encimentats indiquen rampes més fortes. Al refugi es pot menjar i dormir o continuar recte amunt.
3. Refugi Prat d’Aguilò – Berga, per el pas dels Gosolans, l’Estany i Vilaforniu
Si fins el moment hem gaudit de la fantasia ara ho farem de la magnificència. Estem davant de l’etapa reina i el toque diferencial de la transversal. S’ha de caminar una bona estona amb la bici al coll o al costat, uns quatre-cents metres de desnivell fins el pas dels Gosolans (2.420 m). Estem a l’altiplà del Cadí i, si està emboirat, agrairem el track. Seguim un corriol bastant clar entre les pedres, pedalant, fins trobar un pas que ens porta a una antiga pista per la que baixem a una pista important (El Collell, 1880 m i ens creuem amb la Transpirinenca Clàssica) que ens porta a Saldes. Des del refugi coincidim amb Cavalls del Vent. Deixem el refugi del Pedraforca (Refugi Lluís Estasen) a la nostra dreta i seguim baixant, ara per asfalt. A l’arribar a la carretera, la creuem i per una pista i unes tonteries, arribem a l’alçada del Coll de la Trapa (1.300 m). La pista que s’endinsa a la Serra d’Ensitja està asfaltada però conserva la seva duresa i una font; deixem la Pleta de la Vila a l’esquerra, a on han construït un parc d’aventures, i anem a buscar una pista tallada al trànsit que ens permet guanyar el Coll del Portet (1.820 m, a on coincidim amb el Camí dels Bons Homes). Gaudim del panorama i amb el track anem a buscar un corriol entre els prats. Ràpidament, el nostre corriol amagat passa a camí i desprès a pista fins connectar amb la pista que ens porta al poble abandonat de Peguera. El travessem, deixem a l’esquerra una bona font i agafem avall per una pista que abandonarem aviat. Sembla que estem a un antic ferrocarril miner; també l’abandonem per un corriol que puja una estona fins el Coll de les Nou Comes i un pla i mas denominats de l’Estany en honor a l’antic estany. Ara ja ho tenim fàcil, baixem, però ens compliquen una mica la vida i, per evitar carretera, deixem la pista principal i passem per Vilaforniu abans d’arribar a Berga (720 m).
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 20px 20px 20px; border: 1px solid black;” maptype=”OSM Cycle” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/ANDBCN3-2.gpx”]
4. Berga – Manresa
Deixem enredera la gran èpica. Per anar de Berga a Manresa la millor opció es deixar-se guiar per la Berga- Santpedor i deprès seguir la sèquia fins Manresa. Anem deixant masos, ermites, rieres i boscos i entrem a Manresa pel Parc de l’Agulla (240 m). Estació ferrocarrils catalans i RENFE.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 20px 20px 20px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/ANDBCN4. Berga Manresa.gpx”]
5. Manresa – Olesa de Montserrat
El paisatge és molt més urbanitzat. El riu Cardener ens porta al riu Llobregat i per aquest seguim fins Olesa de Montserrat (100 m), aprofitant rutes ancestrals i el Camí de Sant Jaume. A Olesa tenim estació del ferrocarril catalans.
6a. Olesa de Montserrat – Barcelona, pel riu LLobregat
Pel Camí de Sant Jaume baixem cap a Martorell i pel riu Llobregat cap a Molins de Rei, seguim de nou pel Llobregat i anem a buscar l’entrada a Barcelona per la Diagonal des de Esplugues. Opció rodadora, poc desnivell.
6b. Olesa de Montserrat – Barcelona, pel Gr-6
En aquest cas, utilitzem el GR-6 per entrar a Barcelona. Es una opció amb menys polígons però amb mes desnivell i molt més betetera. D’Olesa anem a buscar la Riera de Gaià, les Fonts de Terrassa, Sant Cugat, la Collserola i entrem a Barcelona des de el velòdrom d’Horta. Ens permet una ‘palizilla’ d’uns 1000 m desnivell. ës una de les vies clàssiques per aproparse a Montserrat des de Barcelona, a l’inversa.
Serveis per a una aventura autònoma
Autobús. Autobusos Alsina Graells, origen a l’Estació del Nord de Barcelona. Es obligatori treure la roda de davant i cobrir la bici amb una bossa de viatge barata (Decathlon, per exemple). Les bosses dels ‘xinos’ es trenquen i per tant no sap greu llençar-les tal com i arribem a Andorra. Si pots, és convenient baixar el seient i desmuntar els pedals. Has de preparar la bici per no rompre l’equipatge dels altres viatgers. Pensa que la bici és un enrenou pel conductor i facilita la seva feina. Cal respectar les seves normes. Podem considerar a l’Alsina Graells com una companya ‘friendly’ amb les bicis, molt útil per pujar a Andorra i a la Vall d’Aran i poblacions intermitges, un mitjà d’accés als Pirineus pels betetistes.
Andorra.
Sant Julià de Lòria. Hotel Fòlch. 376 735 200
La Rabassa. Bar- restaurant.
Aransa. Hostal Pas de la Pera. 973 51 50 01. www.pasdelapera.com
Martinet. Hostal Cadí. 973 51 50 25
Refugi Prat d’Aguiló. Guarda: Jordi Sabater Moure. 639 714 087. refugiprataguilo@feec.cat
Berga
Hotel Estel. 93 821 34 63. Excel·lent.
Casa Fonda Hotel Cal Nen: 938 21 00 27