Alt i Baix Empordà ermites
Tenim un problema a l’hora de carregar els tracks. Si voleu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
Aquesta és la secció dedicada a les rutes per les ermites de la comarca de l’Alt Empordà.
Ermites des de Cistella
4 ermites de la serra de l’Albera des de Colera
Ermites de la serra de l’Albera des d’Espolla
Ermites i esglésies de l’Alt Empordà des de Sant Martí d’Empúries
Ermites i esglésies de l’Alt Empordà des de Maçanet de Cabrenys
Ermita de Sant Baldiri des de Bàscara
Esglésies de la Tallada
Ermites des de Cistella
L’objectiu de l’excursió d’avui és visitar tres ermites sortint del poble de Cistella a l’Alt Empordà. Al poble tenim l’església parroquial de Santa Maria de Cistella, d’origen romànic. La façana principal, situada a ponent, és l’única part conservada de l’època romànica i té com a elements més remarcables la porta d’accés i la finestra superior, totes dues amb obertura d’arc de mig punt. Travessem la plaça (Bar-restaurant) i ens encaminem cap a l’ermita o santuari de Mare de Déu de Vida (segle XVII) a uns 2 km del poble després d’una forta pujada. És una ermita situada dalt d’un turó cobert d’olivars, des d’on es gaudeix d’una àmplia vista a ponent del poble de Cistella i de bona part de la plana empordanesa. El mas de Vida està al costat de l’ermita. Des de la part de darrere del mas es veu una ermita de petites dimensions dintre de la propietat però ens van informar al poble què es tracta d’una construcció recent, habilitada com a biblioteca i que la part més antiga és una porta que provee de la capella de Sant Sebastià que hi havia al poble. Seguim per pistes en bon estat, rodegem el Pujol, deixem a la dreta el mas Rodeja i ens fixem per prendre una pista/corriol a l’esquerra que ens porta a la petita capella de Sant Jaume dels Solers (o dels Verders) enmig del bosc. És una construcció del segle XVII que conserva algunes restes de l’església anterior, romànica del segle XII. Tornem a la pista passem per una granja bovina de grans dimensions, travessem la carretera i enfilem cap a can Genover de Coquells. Can Genover és una finca familiar que va iniciar la seva història en els anys trenta de segle XIX, amb camps d’oliveres, sent avui en dia la base d’un projecte de ramaderia extensiva, amb vaques de la raça Aubrac. Abans de can Genover, al costat de Mas Llobet (turisme rural), es troba Sant Salvador de Coquells (originària del segle XI), molt transformada. Ens dirigim cap a la gran casa pairal de can Genover. Dintre de la gran casa es troba la capella de Sant Joan de Coquells a la que no es pot accedir i de la que es pot albirar el campanar. Prenem una pista secundària, prestem atenció per passar a sota de dos filats a l’esquerra de la pista i anem a petar a una pista en bon estat que ens torna a Cistella. Si preguntem al poble ens diran a on estava la capella de Sant Sebastià que actualment no és més que un garatge amb porta de ferro.
Track original: 3 ermites Cistella
Descarrega’t el track a Wikiloc
4 ermites de la serra de l’Albera des de Colera
L’objectiu de la ruta és visitar quatre ermites de la part oriental de la serra de l’Albera. El punt de sortida és Colera (uns 450 habitants, a nivell de mar). Colera és un municipi eminentment turístic amb un encant clarament distintiu del d’altres municipis de la Costa Brava perquè no és tan massificat ni elitista. La ruta discorre per una zona de vegetació mediterrània, amb suredes i brolles. Pedalarem per un terreny dur (mas Patiràs és el nom d’un mas proper), sec, a on bufa la tramuntana i els incendis forestals no són infreqüents. A l’estiu fa molta calor i a on pot bufar la tramuntana. Una ruta que en conjunt podem considerar fàcil per la distància, desnivell i tipus de terreny per al qual pedalem.
Sortirem remuntant la riera de Molinàs per pista en bon estat, superant vinyes noves de varietat garnatxa. El Molinàs és un espai d’interès natural a on havia un molí fariner que es va emportar el 1920 un gran aiguat. Fins ara hem anat pràcticament de planer i ara comença la puja al castell de Molinàs (ruïnes), una masia fortificada que diuen va ser abandonada per què els seus propietaris eren aterrits pels bandits. Continuem pujant per pista en bon estat amb plantacions de pins fins a Sant Miquel de Colera.
Reculem fins a la cruïlla, pugem al coll de Sant Miquel i deixem la pujada final al puig d’Esquers a la nostre esquerre, baixem fins a trobar un trencant a la dreta que ens porta a les ruïnes de Sant Martí de Vallmala. Reculem fins a la pista per la qual baixavem i ens dirigim al coll de la Serra. Des d’aquí baixem i just després de travessar la riera de Valleta ens desviem a la dreta per visitar Sant Silvestre de Valleta. Reculem fins a la pista, pugem al coll de les Portes i ens desviem a la dreta per visitar les ruïnes de Sant Genís del Terrer. Reculem fins al coll i baixem per la pista principal a Llançà. Sense entrar al poble anem a buscar la carretera que ens porta a Colera a on podem fer un bany o un mos. Curiosament, totes les ermites que hem visitat tenen noms de sants homes. Observacions. Evitar els dies de molta calor i quan bufi la tramuntana. A Colera tenim bars i restaurants a la plaça de Pi i Margall i l’hostal Totsompops.
Descarrega’t el track a Wikiloc
Track intern: 4 ermites Colera
Ermites de la serra de l’Albera des d’Espolla
L’objectiu de la ruta és visitar quatre ermites de la part oriental de la serra de l’Albera. El punt de sortida és Espolla (uns 400 habitants, a 124 m d’altitud). Espolla s’estén des del vessant meridional de la serra de l’Albera fins a la faixa de pediment de la plana de l’Empordà. El sector muntanyós és boscat, i els conreus, al sector de la plana, són de vinya i olivera. Malgrat seu un poble eminentment agrícola molts dels seus habitants treballen fora del poble a altres sectors. Una bona part de la ruta és dins del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i de la finca Baussitges. La ruta discorre per una zona de vegetació mediterrània, amb suredes i brolles. A l’estiu fa molta calor i a on pot bufar la tramuntana. Una ruta que en conjunt podem considerar difícil pel tipus de terreny per al qual pedalem.
Sortim d’Espolla per pista en bon estat, alguns trams amb formigó en direcció a Rabós, rodejats d’oliveres. A Rabós destaca l’església de Sant Julià de Rabós i la seva quietud. Seguim en direcció Vilaminiscle però ens desviem per visitar el paratge que rodeja l’església de Sant Quirc i Santa Julita de Colera que ens transmet sensacions dispars. Continuem cap al paratge a on trobem el monestir de Sant Quirze de Colera, l’ermita de Santa Maria de Colera i un bar-restaurant (el Corral de sant Quirze). Ara ens toca enfrontar-nos a la pujada al coll de la Plaja, amb pendent i pedres. Del coll baixem cap a mas Pils, canviant de vall del riu Orlina. Seguim cap a l’esquerra per la pista asfaltada que uneix Espolla amb el coll de Banyuls, deixem a la dreta l’entrada a la finca Baussitges i continuem per aquesta pista ondulada fins a la riera de la Rigarda a on ens desviem a a dreta per un corriol costerut. Ens espera un tram d’uns 1.600 m dur però per el que es pot pedalar amb un amica de tècnica i de motor. El més incòmode es superar les tres portes que permeten el pas de persones però no de bestiar i que no estan pensades per passar amb bicicletes. Al final arribem al coll de les Creus. Hem entrat a una part poc frequentada; hem de tenir en compte que a Baussitges tenen especial cura de la vaca de l’Albera, la tortuga mediterrània, la recuperació forestal i el patrimoni de la pedra seca. la pista en bon estat ens acosta a Sant Genís d’Esprac després de travessar la riera de sant genís i un prat amb uns arbres gegants. Continuem, la pista és ara més precaria in es va enlairant progressivament fins a Sant Martí de Baussitges.
Reculem fins a la primera cruïlla, deixem a la dreta un corral i en una corba a dretes (collada del Vent) la pista es converteix en un corriol. Més bé o més malament seguim aproximadament un quilòmetre fins que després de superar una tanca arribem a una pista en molt bon estat. Tirem avall pista principal cap al coll de l’Esparreguera i el nucli dels Vilars. Ara la pista està asfaltada i ens porta a Espolla.
Descarrega’t el track a Wikiloc
track intern: 5 ermites Espolla Albera
Ermites i esglésies de l’Alt Empordà des de Sant Martí d’Empúries
L’objectiu de la ruta és visitar el màxim possible d’ermites i esglésies d’aquesta zona de la plana de l’Alt Empordà. Pràcticament, el riu Fluvià serà l’eix de la nostra excursió que finalitzarem vorejant els límits del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. El punt de sortida és a Sant Martí d’Empuries, al costat del mar, el que li dona el seu caràcter eminentment turístic. El conjunt històric està declarat bé cultural d’interès nacional i mereix una visita. La ruta és fàcil, amb molt poc desnivell i un dels seus al·licients, a banda dels edificis religiosos, és gaudir d’un estil de vida que sembla llunyà de les exigències de la vida moderna.
Destaca l’església de Sant Miquel de Fluvià (oberta als visitants a l’estiu) i a nosaltres ens van interessar especialment el conjunt de Sant Feliu de la Garriga, l’església de Santa Maria de Vilamacolum i les ermites de la Mare de Déu de l’Om i Santa Reparada, al nucli dels Cinc Claus.
Descarrega’t el track a Wikilkoc
Track intern: esglésies Alt Empordà
Ermites i esglésies de l’Alt Empordà des de Maçanet de Cabrenys
L’objectiu d’avui és visitar les ermites de Maçanet de Cabrenys i dues ermites que pertanyen als municipis veïns d’Albanyà i Darnius. Ens mourem per un terreny d’alzines i sureres i tímids boscos de castanyers. El punt de sortida és al poble de Maçanet de Cabrenys (a uns 370 m d’altitud; uns 700 habitants). Maçanet havia tingut fàbriques de pipes, taps de suro, tèxtils i del ferro, però en l’actualitat la seva activitat més important és el turisme. Acull una prova del calendari nacional per bicicletes d’enduro i de descens i té molta tradició de bicicleta de muntanya.
Sortim de la plaça de Maçanet que custodia la maça d’en Rotllà, una vara de ferro gruixuda, de més de cinc metres d’alçada, amb una anella al capdamunt. Segons la llegenda, un dia Rotllà va llençar la maça des del castell de Cabrenys dient «Allà on la meva maça caurà, Maçanet de Cabrenys serà». Després de superar els masos de Costa de Baix i Costa de Dalt ens dirigim cap a la collada de Viafora des de la que baixarem a la GI-503 que uneix Maçanet amb Coustouges. Deixem la carretera per la dreta i ens dirigim cap a Tapis, un petit nucli amb servei de restauració. La pujada des de Tapis cap a Sant Miquel de Fontfreda és dura i pedregosa i en trams curts, molt possiblement, s’ha de posar el peu a terra. Una vegada a la pista busquem per la dreta la pista que dona accés a Sant Miquel. Reculem i anem fent per pista en bon estat fins a trobar la desviació al teix monumental i el corriol final a la Mare de Déu del Fau. Amaguem la bicicleta en una petita esplanada i pugem a peu al collet de la Fau i a l’ermita. Reculem fins a l’esplanada i la pista i anem baixant per pista principal fins a trobar una desviació cap a Sant Miquel de Fontfreda. Passem per una zona en la que sembla que els castanyers estan rebrotant espontàniament i la font de Rimaló. Una vegada a Sant Miquel, reculem i anem a buscar Sant Pere dels Vilars. Des d’aquí ens podríem acostar a Tapis, però el que fem és continuar cap al petit nucli de Sant Andreu d’Oliveda. Un centenar de metres després trobem una desviació senyalitzada que ens porta al restaurant rural del Molí d’en Robert. Per aquesta zona ens podem trobar tan senderistes del GR-11 com motoristes travessant els Pirineus. Busquem la pista que ens porta cap a la capçalera del pantà de Boadella. Fem un tram al costat del pantà i trenquem a l’esquerra per un corriol de bon fer que ens porta a l’ermita i mas proper de Sant Esteve del Llop. Sortim a la GI- 503 que uneix Maçanet amb Darnius i la seguim a l’esquerra sense complicar-nos la vida fins al punt de sortida.
Alternatives. La pujada des de Tapis cap a Sant Miquel de Fontfreda és dura i pedregosa i en trams curts, molt possiblement, s’ha de posar el peu a terra. L’alternativa és utilitzar la GI-503 fins a que en una corba trobem una desviació amb pal indicador cap a Sant Miquel. Observacions. Portar un cadenat ens permetrà quedar-nos més tranquils quan deixem la bicicleta per anar a peu a la Mare de Déu del Fau.
Descarrega’t el track a Wikilkoc
Track intern: 7 ermites Maçanet
Ermita de Sant Baldiri des de Bàscara
Ruta sense complicacions que ens porta des de el centre històric de Bàscara (església de Sant Iscle i Santa Victòria, segles XII-XVIII) a l’església de Santa Llogaia de Parets d’Empordà, a les restes de l’ermita de Sant Baldiri (poc interessants) i a l’església de Sant Julià de Galliners. Es pot retocar per tornar a Bàscara. Al terme municipal de Bàscara hi ha les restes d’altre ermita: Sant Miquel De Terrades, de la que sembla només queda un mur dempeus.
Track intern: Bàscara – Sant Baldiri
Més ermites sortint de Bàscara (Alt Empordà/ Pla de l’Estany)
centre històric de Bàscara
Església de Sant Iscle i Santa Victòria (Bàscara)
Santa Llogaia de Parets d’Empordà
Església de Sant Julià de Galliners
Sant Marçal de Quarentella
Santa Maria de Vilamarí
Santa Candida (restes) (accés privat)
Santa Maria de les Olives
Sant Esteve de Guialbes
Sant Martí de Terradelles
Sant Pere de Vilademuls
Ermita de Sant Baldiri (restes)
Sortim de Bâscara per la carretera GI-554 en direcció a Esponella i ens trobem l’església de Santa Llogaia del poble de Parets d’Empordà. Seguim per aquesta carretera i abans del pont de les Fosses, girem a l’esquerra en direcció Galliners a on trobem l’església de Sant Julià de Galliners. Sortim de Galliners per una nova carretera, en aquest cas la GIV-5132 i a l’alçada de can Mercadal la deixem per una pista a l’esquerra. Seguim aquesta pista, sortim a l’asfalt del camí de la Borrella i al passar cal Gat veiem un indicador cap a Sant Marçal de Quarentella, a on trobem l’església del mateix nom un parell de quilòmetres després. Reculem fins a cal Gat, continuem pel camí de la Borrella i sortim de nou a la GIV-5132 a can Silet a on prenem a l’esquerra. Seguim per aquesta carretera uns dos quilòmetres i prenem a l’esquerra una pista que ens porta directament a Santa Maria de Vilamarí. Continuem per la mateixa direcció que portàvem, atravessem la G1-513 seguint les indicacions cap una casa de turisme rural (can Vicenç). Rodegem aquesta casa i per una pista que va entre uns boscos i uns camps de conreu i pastura sortima una pista asfaltada. Prenem a l’esquerra uns 350 m i veiem a l’esquerra una casa que sembla una segona residència (can Bosc de Farga. ens hem de fixar molt per distingir un montìcul d’alzines i vegetació, al nord-est de la casa. A aquest montícul es conserva una paret que és l’antiga ermita de Santa Càndida. Nosaltres vam tenir sort de trobar-nos al propietari de la casa que ens va indicar a on era, però també ens va remarcar que era propietat privada. De fet, s’ha de travessar un camp abandonat d‘arbres magraners. Sortim a una pista millor que ens porta al veïnat d’Olives i a l’església de Santa Maria de les Olives. Reculem, fem a l’esquerra i sortim a una pista asfaltada i a una carretera que ens porta a Sant Esteve de Guialbes. De Sant Esteve sortim a una pista en bon estat, amb un tram de fort pendent a prop de les vies de l’AVE que ens porta a Terradelles, a on trobem l’església de Sant Martí de Terradelles (església con una làpida a la porta) i mas Alba (turisme rural) que encara conserva un molí de vent.
Reculem, arribem a una rotonda a on Google maps diria ‘tome la segunda salida’. Seguim per aquesta carretera fins a Vilademuls i l’església de Sant Pere de Vilademuls. Sortim de Vilademuls en direcció a Monells i sense arribar-hi, prenem a l’esquerra per pujar a les restes de l’ermita de Sant Baldiri i el seu estrany vèrtex geodèsic. No ens queda més que baixar cap a Bàscara, però abans d’entrar al casc antic ens donem una volta per l’hipòdrom frustrat al parc de la Resclosa.
Descarrega’t el track a Wikiloc
Track intern: 2 ermites Bàscara Candida Baldiri
Esglésies de la Tallada
Amb el punt de sortida a Sant Martí d’Empúries (Alt Empordà) visitarem les esglésies fortificades de la Tallada d’Empordà (baix Empordà)
Sant Martí d’Empúries
Sant Esteve de Marenyà
Santa Maria de la Tallada
Sant Climent de Tor
Sant Joan de Bedenga
Capella i església al palau dels comptes d’Empúries
Torre Ferrana
L’Escala
Descarrega’t el track a Wikiloc
Track intern: 3 esglesies Tallada