Cerdanya II
En aquesta pàgina trobareu recorreguts btt i tracks btt per la Cerdanya dels Betetistes dels Pirineus. Coneixereu pobles com Puigcerdà, Llívia, La Tour de Carol, Martinet, La Molina, Mont-Louis i Porta.
Volta a la Cerdanya
Alta Cerdanya corriolera
Biciosament per la Cerdanya
Font Romeu, Pyrenne 2000 i el pic dels Moros
El llac de les Bouillouses
Volta a la Cerdanya
Aquest és l’itinerari amb el que es va iniciar al 1995 la prova anomenada ‘Volta a la Cerdanya’ de Probike, i que va ser revisat i ampliat al 2007. Es tracta d’un recorregut bàsic i imprescindible per a tot entusiasta de la BTT i dels recorreguts pels Pirineus, que segueix un itinerari amb molta variació de terreny, paisatges, vegetació i pobles. És un recorregut circular de més de 200 km des de Puigcerdà fins a la Seu d’Urgell i viceversa, primer pel seu vessant nord, d’orografia suau, assolellat i amb grans colls, i després pel vessant sud, d’orografia abrupte i perfil dur, més ombrívol, amb corriols de descoberta dels racons amagats de la cara nord del Cadí. Si estem atents podrem contemplar la composició de tres colors: la neu rosada dels alts pics, el verd negrós dels avets i dels pins de la muntanya mitjana i el verd més clar, brunyit, alegre, pacífic, dels prats, dels pollancres, dels verns, dels àlbers. L’absència de contaminació, la gran puresa ambiental i les moltes hores de sol fan de la Cerdanya una vall curulla de llum. La Cerdanya és un territori que genera devots de la bicicleta de muntanya perquè conserva racons i paisatges per descobrir amb una bona infraestructura hotelera i de serveis i perquè al mateix temps que respon a les exigències dels turisme sibarita s’adapta a les necessitats del turisme esportiu. Una característica que dona seguretat a l’iniciar aquest volta circular és que el diàmetre del nostre cercle és la carretera N-260, que uneix La Seu i Puigcerdà, a la que sempre podríem recórrer per escorçar el nostre trajecte.
Recorregut publicat a Vertex, setembre – octubre 2011, núm. 238. El track està segmentat en dues etapes.
1a etapa: de Puigcerdà al refugi de Cap del Rec
Distància: 59 km
Desnivell: +2.194 / -1.391
Horari: 4-7 h
Dificultat tècnica: Mitjana
Exigència física: Alta
Observacions: Etapa exigent, d’entrada amb més de 1000 m de pujada continuada. Alguns trams entretinguts entre Eller i la Vall de la Llosa.
Partirem de l’estació de tren de Puigcerdà i seguirem per carreteres locals fins al poble de Guils de Cerdanya. Just abans d’entrar al poble, seguirem una pista asfaltada que ens portarà a les pistes d’esquí de fons de Guils i al refugi de la Feixa. En la memòria col·lectiva dels betetistes de la Volta a la Cerdanya dels anys 1995 i 2007 estan desats la sortida del sol i la arribada de la llum mentre clarejen els núvols baixos tot arribant als plans de Fontanera. Just desprès de passar el refugi, iniciarem el descens cap el poble de Meranges per una pista ràpida de baixada. Trobarem aigua a la Font de Fontanera. A mitja baixada ens podríem desviar cap a el refugi guardat de Malniu a 2.138 m d’alçada. El refugi dona accés al Puigpedrós i als llacs de Malniu i forma part de la Ruta dels Estanys Amagats i del GR-11 que travessa els Pirineus per la vessant sud.
Sortint de Meranges , iniciarem un llarg flanqueig que ens anirà portant pels diferents pobles de la falda sud de la Cerdanya, sempre gaudint de les magnífiques vistes de la cara nord del Cadí. A partir de Meranges, començaran els primers trams de pistes pedregoses de pujada, que ens portaran fins al poble d’Éller. D’aquí, seguirem fins a un punt on aparentment s’acaba la pista i s’inicia una trialera de baixada que ens durà fins al poble d’Odèn. Seguirem fins al poble de Talltendre, la fantàstica masia de “La Bastida”, l’ermita de Santa Anna i, ja en baixada, fins el poble de Cobarriu de la Llosa. A Talltendre trobem un passat miner (magnaneso, mineral que s’utilitza per obtenir acer) i un curiós rètol informant sobre les característiques de l’aigua de la font. Per asfalt ens aproparem al poble de Viliella i ens quedarà l’últim tram de pujada llarga, fins al refugi de Cap de Rec (1.986 m).
L’aigua de la font dels voltants del refugi ha calmat la set de molts ciclistes i senderistes. Cobarriu i Viliella, pertanyents al municipi de Lles de Cerdanya són un bon punt de partida per excursions al llarg de la vall de la Llosa i del camí dels Bons Homes. Per la vall de la LLosa baixaven el mineral de ferro des del Pimorent fins a la farga que havia a prop de Cal Jan.
2a etapa: Del refugi de Cap del Rec a la Seu d’Urgell
Distància: 46 km
Desnivell: +418 / -1.678
Horari: 3-5 h
Dificultat tècnica: Baixa
Exigència física: Mitjana
Observacions: L’itinerari transcorre per pistes en bon estat a més de 2.000 m d’alçada, i finalitza amb un espectacular descens de mes de 1.500 m de desnivell.
El refugi de Cap de Rec és el centre de l’estació d’esquí de fons de Lles. Del refugi seguirem per bones pistes, entre boscos, passant pel refugi lliure de Pradell i, desprès d’una baixada, fins al refugi, igualment lliure, de les Pollineres. Aquest és el punt d’inici de les excursions cap els Estanys de la Pera. Nosaltres, al costat d’una bona font que brolla d’una pedra, iniciarem la pujada fins a un ampli coll entre prats, el coll de la Font d’Aristot, a 2.200 m, punt de vista privilegiat sobre la cara nord del Cadí i les valls de l’Alt Urgell. Al coll s’inicia baixada sostinguda de gairebé 1.500 m per pistes ràpides i transitades, fins Bescaran i Torres d’Alàs (Alt Urgell). Per la nostre dreta ens entren pistes i roderes en las que encara s’ensuma el tabac dels contrabandistes que baixaven de la propera Andorra. Ara només ens quedarà fer 1,5 km per la carretera nacional que porta a la Seu i, a l’altura d’Alàs, agafar la pista planera que, per la riba dreta del riu Segre, ens durà fins a la Seu d’Urgell (691 m). Aquesta és una etapa sorprenent pel betetista perquè baixa quatre vegades més del que puja, sempre puja per bones pistes, l’aigua de les fonts és fresca i abundant, gaudim d’excel·lents vistes des del Coll de la Font d’Aristot i tenim aixoplucs en cas de mal temps. Aquest regal ens obre els sentits, ens neteja els pulmons i ens permet recuperar-nos de la etapa anterior i preparar-nos pel tercer dia.
3a etapa: De la Seu d’Urgell a Martinet
Distància: 46,2 km
Desnivell: +1.596 / -1.236
Horari: 4-6 h
Dificultat tècnica: Alta
Exigència física: Alta
Observacions: Etapa amb molts trams de sender i roderes. Rampes molt fortes per sortir de la vall del riu de Vilanova.
Partirem de la porta del parc del Segre. Un cop creuat el riu Segre, el seguirem per la riba sud en direcció a l’est, pedalant per un terreny pla fins a Alàs. Aquí, comencem una curta pujada fins a l’ermita de la mare de Deu de les Peces, des d’on podrem admirar des de la plana del Segre fins la Seu. Des de l’ermita, seguim paral·lels al riu Segre per una pista cada cop més deteriorada, fins que girem cap al sud i la pista desapareix. Creuem el riu de Vilanova i trobem una pista que s’enfila cap a Ansovell per rampes molt fortes que ens obligaran a arrossegar la bicicleta. Un cop al coll d’Ansovell podrem gaudir d’impressionants vistes de la cara nord del Cadí. Creuem Ansovell (1.388 m) per anar a cercar a poc més d’un quilòmetre l’ermita del Boscal o de la Mare de Deu del Boscal. En aquest indret s’hi pot trobar un enorme boix de més de dos-cents anys i una font. En aquesta ermita s’hi celebra un dels aplecs més populars i concorreguts de l’Alt Urgell, l’aplec del Boscal als volts del 8 de setembre, festivitat de les Verges Trobades. L’indret és una de les bases per a realitzar ascensions al Cadí. Destaca l’espectacular muralla del Cadí, amb les Tres Canaletes, el Feixan Ample, les roques Dreta, Grossa, del Mig i Viladre.
En aquest punt, seguirem una pista herbosa que poc desprès es transforma en una trialera pel bosc. Per pistes, arribem al petit poble de Cava (12 habitants al 2005) i a les bordes de Can Pubill. En aquest punt, seguim les marques d’un GR (dues línies horitzontals: una blanca i una vermella) fins el coll de l’Oruga, arrossegant en algun punt la bicicleta. Baixarem com puguem per prats i senders, seguint el GR fins a el Querforadat, (la penya foradada). Del Querforadat anem a creuar el profund sifó del riu Quer i remuntar fins a Béixec. Béixec és una entitat del municipi de Montellà i Martinet. Al 2005 tenia 9 habitants censats, tot i que durant l’any no hi viu ningú. Geogràficament, es troba a escassa distància de l’Alt Urgell, fet que el converteix en el poble més occidental de la Cerdanya, juntament amb Arànser. Un km desprès d’aquest poble, deixarem la carretera a un revolt per gaudir de 3 km de trialera fins a la piscifactoria de Martinet. Deixarem a la dreta la carretera de Montellà, que remuntarem l’endemà.
4a etapa: De Martinet a Puigcerdà
Distància: 66,4 km
Desnivell: +1.681 / -1.499
Horari: 4-6 h
Dificultat tècnica: Mitjana
Exigència física: Mitjana
Observacions: Etapa llarga, amb alguns trams de pista pedregosa i rampes moderades per sortir de la Vall d’Ingla, però amb un còmode final per asfalt.
Tornem a la cruïlla d’ahir i remuntem per l’asfalt, deixant Montellà a mà esquerra. Enfilem la pujada de la pista del prat d’Aguiló fins desviar-nos i endinsar-nos a la vall de Ridolaina, a on gaudirem d’impressionants vistes de la cara nord del Cadí. Si estiguéssim menys cansats podríem anar a buscar L’Església de Sta. Eugènia de Nerellà, l’anomenada “Torre Pisa de la Cerdanya” perquè el seu campanar és tort, una de les joies del romànic ceretà. Després d’uns 15 km de solitud , arribem a Nas i seguim per camins locals fins a Pi i Vilella. Desprès de Vilella, trobarem l’ermita de Sant Serni i deixarem la plana per endinsar-nos a la Vall d’Ingla. Remuntarem la darrera gran pujada de la ruta fins al refugi dels Cortals d’Ingla. Per aquesta zona podem coincidir amb senderistes que donant la volta al Cadí tot seguint la ruta dels Cavalls del Vent. Desprès de superar els darrers trams de pujada seguirem cap al refugi del Serrat de les Esposes i després descendirem fins al poble de Riu. A Riu, tornarem a la civilització i seguirem per petites carreteres locals per Sanavastre i Soriguerola, creuant la plana de la Cerdanya fins Puigcerdà.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 20px 20px 20px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/PRN Volta Cerdanya Etapa 3 i 4.gpx”]
Alta Cerdanya corriolera
Aquesta és una proposta per fer una ruta circular de dos dies des de Llívia a Mont-Louis. Espectacular amb molts moments. El segon dia és molt corrioler. Observacions. Amb Escapa a l’octubre de 2.016 amb una proposta de ruta original de Tracks de Cerdanya, Gravity.
Llívia – Mont-Louis
Són punts de pas Llívia, Bourg-Madame, Vilallobent, Osseja, Nahuja, Err, Vedrinyans, Llo, Eyne, pistes d’esquí d’Eyne i Sant Pierre dels Forcats, La Cabanasse i Mont-Louis
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Tracks de Cerdanya dia 1.gpx”]Mont-Loius – Llívia
Són punts de pas Mont-Louis, La Llagonne, riu Têt, Pyrénées 2000, centrale électrique, vall i riu d’Angostrina, Villeneuve des Escaldes i Llívia
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/tracks cerdanya dia 2.gpx”]L’Alta Cerdanya és una comarca de la Catalunya del Nord i el cap de la comarca és Mont-Louis. Representa la part més septentrional de la Cerdanya, una comarca natural catalana que quedà dividida en dues meitats pel Tractat dels Pirineus (1659). L’Alta Cerdanya pertany actualment a l’estat francès i limita amb les comarques del Capcir (al nord), el Conflent (a l’est), el Ripollès i la Baixa Cerdanya (al sud) i el principat d’Andorra (a l’oest). Presenta la singularitat d’estar situada a la conca del Segre (de fet, aquest riu neix al sud d’aquesta comarca, concretament a la cara nord del Pic del Segre), que en la seva major part pertany, actualment, a l’estat espanyol. Això aïlla la comarca de la resta de la Catalunya del Nord, per la qual es connecta a través del coll de la Perxa.
Biciosament per la Cerdanya
Aquesta és una excursió tranquil·la per la Cerdanya, dissenyada per Ramon Bramona a fi i efecte de reunir-se amb els seus amics de ‘biciosos’. El punt de sortida és Age (al costat de Puigcerdà) i son punts de pas els pobles de Palau, Caldegas, la Tour de Querol, Iravals, Saneja i Puigcerdà. Aquesta és l’edició de l’estiu de 2017.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Age Palau Caldegas Tour Querol Iravals Saneja Puigcerda.gpx”]Font Romeu, Pyrenne 2000 i el Pic dels Moros
En plena Cerdanya francesa ens entretenim seguint rutes del Federació Francesa de Ciclisme, de la mà del Sergi García i La Núria Galbe. Punt de sortida i arribada: Font Romeu.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 20px 20px 20px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/PRN Font Romeu Pyrenne 2000 Pic Moros.gpx”]El llac de les Bouillouses
Una volta tranquil·la pels voltants del llac de les Bouillouses amb el punt de partida a Font Romeu, aprofitant recorreguts d’esquí de fons i rutes btt. Els mestres de cerimònies van ser el Sergi de Campos i la Núri Galbé.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Font Romeu Llac Bouillouses.gpx”]
Serveis per a una aventura autònoma
Les Angles. Gîte eqüestre Equisud: +33 4 68 04 43 62.
Llac de les Bouillouses. Hotel restaurant Bones Hores.